Avto Klub Ajdovščina Motorsport v: ‘Aktivni smo v vse smeri, migaj z nami tudi ti!’

V letu 2017 se je Avto Klub Ajdovščina Motorsport pridružil projektu “Aktivni smo v vse smeri, migaj z nami tudi ti” ter v sklopu Rally-a Vipavska dolina organiziral tudi zabavni otroški program v sodelovanju z družbo Jumicar, ki otroke poučuje kako se vesti v prometnem okolju, na način, da so postavljeni v vlogo voznika in doživljajo dogodke kot jih opaža in zaznava voznik v pravem prometu.

Otroci so lahko na programu spoznali vožnjo z mini avtomobili, ki vsebujejo elemente pravega vozila od varnostnega pasu, zavornega pedala in pedala za plin. Poleg tega pa so bili v sklopu samega rallya dobrodošli tudi v servisni coni pravih dirkalnih vozil, kjer so imeli priložnost spoznati pravi mnogo kateri dirkalni avtomobil ter se vanj tudi usesti.

V samem avtomobilu je potrebno priskrbeti več nujnih elementov, ki skrbijo za varnost posadke, v tem primeru voznika in sovoznika. Med to opremo spadajo prav gotovo: varnostna kletka imenovana rollbar, posebni sedeži, 6 točkovni pasovi, gasilni aparat, zaščita varnostne kletke, razna stikala, denimo glavno stikalo elektrike itd.
Spoznali pa so tudi obvezno opremo, ki jo nosi vsak izmed članov posadke: Negorljiva oblačila in sicer; dirkalni kombinezon, podobleka, rokavice, čevlji, ter zelo pomemben del, ki varuje glavo in tilnik; čelada in hans.

Izven servisne cone, v območju samih hitrostnih preizkušenj pa je bilo moč spoznati elemente in osebe ki so skrbeli za samo varnost ob sami progi. Tu smo lahko srečali table z napisi, ki so na nevarnih točkah narekovali, naj se gledalci tam ne zadržujejo, prav tako je bilo območje ograjeno z  varnostnim trakom, ob katerem smo lahko srečali osebje z različnimi telovniki, da so bili ti bolj opazni. Med njimi so stali sodniki, ter redarji poleg njih pa smo na določenih mestih lahko srečali še uslužbenca policije in gasilca. Poleg tega pa je bila tu tudi reševalna ekipa, ki bi ob morebitni nesreči komurkoli lahko nudila takojšnjo pomoč.

Zavedamo se koliko je ta vrsta športa nevarna, zato se v sodelovanju z Športno zvezo Ajdovščina, Fundacijo za šport in občino Ajdovščina zavzemamo osveščanja predšolski in osnovnošolskih otrok tudi v letu 2018 v še večjem obsegu.

 

AK Ajdovščina motorsport

 

 

Scroll to top