57 let – od relija Primorska do Vipavske doline

Vipavska dolina je že desetletja zapisana avtomobilskemu športu in trinajsta izvedba samostojnega relija Vipavska dolina je logično nadaljevanje bogate tradicije.

Ajdovščina in Vipava sodita med dve središči slovenskega avtomobilskega športa. Obe mesti sta bili tradicionalni v slovenskem reliju, zdaj pa se že dve leti Vipavska dolina predstavlja tudi z gorsko dirko v Podnanosu. To je le nadaljevanje dolgoletne tradicije avtomobilskega športa na tem področju.

Skozi Ajdovščino so nekoč potekale že uvodne, tako imenovane koncentracijske etape relija Monte Carlo. Konec šestdesetih let so v okolici organizirali prve izvedbe relija Primorska (prvega leta 1967) za slovensko republiško prvenstvo. Jeseni leta 1978 je skozi Ajdovščino sredi noči potekala tudi etapa prve izvedbe relija Saturnus, ki je nato konec osemdesetih let kot že uveljavljena mednarodna prireditev prispel na Ajdovsko. Leta 1989 so bile v traso relija Saturnus vključene ceste Predmeja, Vrhpolje in Velike Žablje, s katerimi je ta del Slovenije dirkaško zaslovel ne le doma, temveč tudi v tujini. Enega zadnjih spektaklov je Saturnus v Vipavski dolini prinesel leta 1998, ko je reli še štel za avstrijsko državno prvenstvo.

Naslednji korak je bila ustanovitev AK Ajdovščina Motorsport, ki je pod eno streho združila somišljenike in navdušence nad tem športom iz Vipavske doline. Leta 2007 je potekal prvi samostojni reli, takrat še pod imenom Domgrad Ajdovščina. Reli je potekal nemoteno v obdobju 2007-2011, nato pa relija do leta 2016 ni bilo. Od takrat, ko je imel reli prvič ime po Vipavski dolini, je odpadel le še leta 2020, ko ga je preprečila epidemija covid-19.

foto: Uroš Modlic

Scroll to top